Veelgestelde vragen
1 Certificaat wapenkluis
1.1 Wat betekent de normering of certificaat van uw wapenkluis?

U wilt uw kostbare wapens beschermen tegen diefstal en/of brand en daarnaast goed verzekerd zijn. U vraagt zich af hoeveel contant geld of andere kostbaarheden in een wapenkluis bewaard mogen worden om nog verzekerd te zijn bij diefstal? Daarom is het voor gebruikers en verzekeraars van belang te weten welke dekkingsindicatie een kluis heeft. 

 

Hieronder een tabel over de norm EN14450 en de norm EN1143-1 met bijbehorende indicatie waardebergingen. Waardebergingen zijn uitgedrukt in contanten en kostbaarheden. De waarde kan in overleg met uw verzekeraar verhoogd worden als u buiten of binnen het huis aanvullende beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. 

 

 

Bezoek de website Vereniging Geld- en Waardeberging en daar vindt u alle uitgebreide informatie.

Mocht u verder nog vragen hebben dan neem contact met ons op.

1.2 Waaraan kun u een wapenkluis van goede kwaliteit herkennen?

Een gecertificeerde wapenkluis is te herkennen aan de volgende punten:

- Een wapenkluis met een afmeting van 150x38x28 cm (hxbxd) moet circa 70 kilo wegen. 

- Het slot, de wapenkluis moet voorzien zijn van een dubbelbaard sleutelslot met normering EN 1300. Een elektronisch slot moet een 6 cijferige pincode hebben en voldoen aan EN 1300.

- De wapenkluis moet voorzien zijn van minimaal 4 massieve sluitpinnen die de kluisdeur aan 3 zijden in de corpus verankeren.

- De corpus en deur moeten minimaal van 3 mm staal zijn gemaakt.

De Politie geeft de onderstaande informatie:

"Als een deugdelijke bergplaats voor wapens en/of munitie wordt uitsluitend aangemerkt een speciaal voor de opslag van wapens vervaardigde wapenkast/wapenkluis of een andere kluis die qua uitvoering en inbraakwerendheid daarmee kan worden gelijkgesteld. Een kluis dient deugdelijk te worden verankerd in de vloer of de muur van het gebouw tenzij de kluis van een dusdanig gewicht is dat het zo goed als uitgesloten is dat de kluis bij een inbraak kan worden meegenomen."

Wij produceren en verkopen alleen wapenkluizen die minimaal voldoen aan de klasse S-1 volgens de normering EN 14 450. Daarom kunnen wij onze wapenkluizen ook verkopen aan andere landen in Europa omdat deze allemaal, m.u.v. Nederland, wel de eis heeft dat een wapenkluis minimaal klasse S-1 moet hebben.

Verlofhouders kopen vaak een niet gecertificeerde wapenkluis, terwijl Bijzondere Wetten dit soort goedkope kasten afkeurt tijdens de wapenkluiscontrole. In de toekomst zal het naar verwachting een eis gaan worden. Omdat in andere EU-landen, waaronder Duitsland, men al werkt met gecertificeerde wapenkluizen.

2 Verankeren
2.1 Waarom moet ik mijn wapenkluis verankeren?

Alle wapenkluizen die minder als 1000 kg wegen én ingeschaald zijn volgens de Europese Norm EN 14450, EN 1143-1 of EN 1143-2 moeten worden verankerd. Verder staat in de norm beschreven dat de verankering een minimale weerstand moet bieden.

 

Welke mogelijkheden zijn er voor verankering?

 

Mechanisch anker of keilbout
Een mechanisch anker biedt tov een houtdraadbout en plug een vele hogere treksterkte. Bij correcte installatie in beton kunnen treksterktes worden behaald van ca. 1400 kg bij een anker van Ø16 mm. Bij deze methode van verankeren wordt gerekend met een veiligheidsfactor van 1,4. In de praktijk zal de sterkte ca. 1,4 keer hoger zijn.

 

Chemisch anker
Bij het verankeren met een chemisch anker wordt de hoogste treksterkte bereikt. Deze verankeringsmethode is specialistenwerk en dient zorgvuldig te worden uitgevoerd. De verankering moet goed uitharden alvorens deze belast mag worden. Als dit alles goed gebeurt kunnen treksterktes bereikt worden van ca. 2100 kg bij een anker van Ø16 mm. Bij deze methode van verankeren wordt gerekend met een veiligheidsfactor van 3. In de praktijk zal de sterkte ca. 3 keer hoger zijn

 

Verlijmen
Verlijming van kluizen is pas sinds een aantal jaren mogelijk. De ontwikkeling van de (verlijmings)kitten is erg hard gegaan! Er bestaat voor elke toepassing een eigen kit. Voor verlijming van kluizen worden doorgaans MS Polymeer-kitten gebruikt. Deze zijn dusdanig sterk, dat een kluis niet (nooit!) meer te verwijderen is. Alleen lossnijden of wegbreken is mogelijk. Voordat u een kluis verlijmd, moet u zich dit wel bedenken. De kluis kan bij bijvoorbeeld verhuizen niet worden meegenomen, maar is 'onroerend' goed geworden!

 

Plaatsen, verankeren en in bedrijfstellen van wapenkluizen is specialistenwerk. Wilt u zeker zijn dat uw wapenkluis vakkundig wordt geplaatst, laat dit dan over aan de specialisten van Hunter Safes.

3 Bezorgen en installatie
3.1 Kan Hunter Safes de bestelde wapenkluis ook plaatsen en verankeren?

Ja, wij kunnen de bestelde wapenkluis ook professioneel plaatsen en verankeren. Voor het plaatsen en verankeren is een plan van aanpak nodig. Uit ervaring weten wij dat elke klant weer een andere situatie heeft. Om het plaatsen en verankeren zo soepel mogelijk te laten verlopen is het handig om de volgende informatie te versturen naar ons: 

 

  1. Foto's van de inhuisroute, beginnend vanaf de losplaats tot aan de interne bestemming en de obstakels zoals trappen en hoge drempels;
  2. Maat van de smalste doorgang;
  3. Gewenste verankeringsmethode: verankering aan de muur, vloer of beiden. Verankering kan met keilbouten, chemische ankers of verlijming. 

 

Neem contact met ons op en verstuur de bovenstaande informatie voor een vrijblijvende offerte voor het plaatsen en verankeren van de wapenkluis. 

3.2 Bezorgen jullie de kluizen met een voertuig waarop reclame is te zien van jullie bedrijf?

Vanzelfsprekend rijden wij met voertuigen waarop geen reclame is te vinden van kluizen en brandkasten. Het kunnen natuurlijk wel voertuigen zijn met algemene tekst.

3.3 Brengt de bezorger de wapenkluis in huis?

Indien we met eigen vervoer van Hunter Safes de bestelling komen afleveren zet de chauffeur de kluis op een plek op de begaande verdieping waar u deze wilt hebben. Het moet natuurlijk wel technisch mogelijk zijn.

Als we met een koerier of transportbedrijf laten bezorgen gebeurt dat meestal op een pallet en heeft de chauffeur de verplichting deze achter de eerste opening te plaatsen als dit technisch mogelijk is.

3.4 Hoe weten wij wanneer jullie komen afleveren?
Enkele dagen voor de aflevering berichten wij u op welke dag we komen afleveren en in welk dagdeel.