Wapenkluis kopen en voldoen aan de Wet Wapens en Munitie in Nederland

Wat zijn de huidige regels rondom het opslaan van wapens en munitie in Nederland? Waar moet mijn wapenkluis aan voldoen? Dit zijn vragen die naar boven komen bij het aanvragen van een wapenverlof of jachtakte.

 

Wet Wapens en Munitie in Nederland 

Volgens de Wet Wapens en Munitie in Nederland is het verplicht om wapens en bijbehorende munitie op te bergen in afzonderlijke, deugdelijke afgesloten, en voor onbevoegden niet gemakkelijk bereikbare bergplaatsen. Wapens dienen gescheiden van munitie opgeborgen te worden. Maar wat is nu een afzonderlijke, deugdelijke afgesloten en voor onbevoegden niet gemakkelijk bereikbare bergplaats voor je wapens en munitie?

 

Deugdelijke bergplaats

Een deugdelijk bergplaats voor wapens en/of munitie wordt uitsluitend aangemerkt een speciaal voor opslag van wapens gemaakte wapenkast, wapenkluis of een andere kluis die qua uitvoering en inbraakwerendheid gelijk is. Ons advies is om een wapenkluis te kopen die voldoet aan minimaal de S-1 EN-14450. Uit ervaring weten wij dat de inspecteurs van Bijzondere Wetten wapenkluizen klasse S-1 EN-14450 altijd goedkeuren bij de controle van je wapenkluis. Ons advies is dan ook om een wapenkluis te kopen met minimaal klasse S-1 EN-14450. Daarmee voldoe je aan de Wet Wapens en Munitie in Nederland. Ontzorg jezelf bij Hunter Safes want wij maken en leveren wapenkluizen vanaf klasse S-1 / EN14450. 

Montage-eisen wapenkluis

De wapenkluis dient deugdelijk te worden verankerd in de vloer of de muur van het gebouw tenzij de wapenkluis minimaal 200 kg is en zo goed als uitgesloten is dat de wapenkluis bij een inbraak kan worden meegenomen. Een deugdelijke montage van de wapenkluis kan onder andere met de onderstaande verankeringsmethoden. Zorg ervoor dat er geen kieren zijn waar een koevoet makkelijk achter kan komen. 

Verankering van de wapenkluis kan met:

  • Keilbouten;

  • Chemisch ankers;

  • Verlijming;

  • Combinatie van bovengenoemde verankeringsmethoden.

Meer informatie over verankeren van je wapenkluis lees het artikel "Waarom moet ik mijn wapenkluis verankeren?" Voor een professionele verankering kan ons montageteam de wapenkluis inhuizen en verankeren. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact met ons op.

 

Wapenkluis kopen

Je weet nu waar de wapenkluis of wapenkast aan moet voldoen. De volgende stap is de wapenkluis kopen. Als je wilt voorkomen dat je wapenkluis afgekeurd wordt dan zorg ervoor dat je een gecertificeerde wapenkluis koopt bij Hunter Safes. Wij hebben al onze wapenkluizen al minimaal S-1 EN-14450 gecertificeerd voor je. Dus elke wapenkluis die je koopt wordt goedgekeurd door de inspecteurs van Bijzondere Wetten mits de wapenkluis ook deugdelijk verankerd is op locatie. Sinds 1988 zijn wij producent en verkopen wij zelf onze wapenkluizen. Als jager en sportschutter weten wij welke wapenkluis het beste past bij je situatie en adviseren je graag.

schietbaan

Je hebt vast via je buddy van de schietclub of collega-jager gehoord dat de wapenkluizen van Hunter Safes de beste wapenkluizen zijn en dat zij erg tevreden zijn over onze wapenkluizen en diensten. Als je weet wat je buddy of collega-jager heeft gekocht dan rest je nog een ding en dat is je wapenkluis kopen bij Hunter Safes. 

Bron: Staatscourant, officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814, Nr. 36563, 14 juli 2016