Waarom moet ik mijn wapenkluis verankeren?

Waarom moet een wapenkluis verankerd worden ?

 

Alle wapenkluizen die minder als 1000 kg wegen én ingeschaald zijn volgens de Europese Norm EN 14450, EN 1143-1 of EN 1143-2 moeten worden verankerd. Verder staat in de norm beschreven dat de verankering een minimale weerstand moet bieden.

 

Wat zijn de verankeringsmogelijkheden voor uw wapenkluis ?

 

Mechanisch anker of keilbout.
Een mechanisch anker biedt tov een houtdraadbout en plug een vele hogere treksterkte. Bij correcte installatie in beton kunnen treksterktes worden behaald van ca. 1400 kg bij een anker van Ø16 mm. Bij deze methode van verankeren wordt gerekend met een veiligheidsfactor van 1,4. In de praktijk zal de sterkte ca. 1,4 keer hoger zijn.

 

Chemisch anker.
Bij het verankeren met een chemisch anker wordt de hoogste treksterkte bereikt. Deze verankeringsmethode is specialistenwerk en dient zorgvuldig te worden uitgevoerd. De verankering moet goed uitharden alvorens deze belast mag worden. Als dit alles goed gebeurt kunnen treksterktes bereikt worden van ca. 2100 kg bij een anker van Ø16 mm. Bij deze methode van verankeren wordt gerekend met een veiligheidsfactor van 3. In de praktijk zal de sterkte ca. 3 keer hoger zijn

 

Verlijmen.
Verlijming van kluizen is pas sinds een aantal jaren mogelijk. De ontwikkeling van de (verlijmings)kitten is erg hard gegaan! Er bestaat voor elke toepassing een eigen kit. Voor verlijming van kluizen worden doorgaans MS Polymeer-kitten gebruikt. Deze zijn dusdanig sterk, dat een kluis niet (nooit!) meer te verwijderen is. Alleen lossnijden of wegbreken is mogelijk. Voordat u een kluis verlijmd, moet u zich dit wel bedenken. De kluis kan bij bijvoorbeeld verhuizen niet worden meegenomen, maar is 'onroerend' goed geworden!

 

Plaatsen, verankeren en in bedrijfstellen van wapenkluizen is specialistenwerk. Wilt u zeker zijn dat uw wapenkluis vakkundig wordt geplaatst, laat dit dan over aan de specialisten van HunterSafes.